Vasárnap délután volt, a tavasz mosolygott, a hegyes völgyes világra,
nem messze közép-Európa legnagyobb melegvizű tavától, ahonnan a nap aranyosan csillogott vissza. Mindenkit kicsalt a szép idő, biciklisták, motorosok, horgászok, feléledt a Balaton. Mi is útra keltünk. Célpont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park azon belül is a monoszlói hegyestű, geológia képződmény. Zánka és Köveskál között helyezkedik el. Egy erdei úton haladtunk felfelé, csupa védett növények közt, parkolót keresve. A magaslat tetején meg is találtuk, ahol egy parkőr jellegű bácsi beengedett minket, a kötél sorompó felhúzása által. A panoráma csodá

4340.jpg

latos volt, lágy szellőben néztünk lefelé a körülöttünk csúcsosodó vulkáni hegyekre. A geológiai történelem itt kelt életre. Majd felmentünk a névadó képződményre, aminek vízszintesen lépcsőzött kinézete árulkodott, az emberi tevékenységről. A tetején, pedig még nagyobb szögben láttuk a Balaton felvidéket. Majd lentebb, kövek voltak rendezve kronologikus és tematikus sorrendben. Fél milliótól 400 millió évesig. Miután mindent megnéztünk. További célpontként, a kővágóőrsi kőtengert kívántuk meglátogatni, keskeny mediterrán jellegű utakon átkacskaringóztunk, apró falvakon keresztül a Kőhát felé. Nem volt messze, hamar odaértünk, mikor kiszálltunk hangos pacsirtaszó fogadott minket. Mi pedig végignézegettük a Pannon tenger maradványát, amik külön fajta kövekben jelent meg.
Ezek után a Savanyú forrást kerestük meg, ami a Theodora ásványvizet adja. A forrásból savanyú vas ízű ásványvíz folyt. A végterméknek kicsit más az íze. Viszont népszerűségét jelzi, hogy előttünk egy biciklista töltött tele több üveget ezzel a fajta vízzel. Majd utánunk is. Az utak még mindig erdős, mezős nyugalmat sugározó tájakon keresztül vezettek. A délutánt egy badacsonyi borozással zártuk, ahol egy badacsonyi különlegességet, kéknyelűt fogyasztottunk. Nagyon finom fehérbor, csak Badacsonyban készítik. Majd végül Balaton part melletti 71-es főúton, hazakocsikáztunk, csodálva a Balaton nyugodtságát. Egy újabb csodás táj karnyújtásra.

Reklámok