Nagyon jó, van egy sport óriás szuperhősünk akiről nem tudunk semmit, valaki magyarázza meg miért, illetve aki ismerte, írja meg hogy ismerte. Pár adat róla :

Manno Miltiades (Pancsova, 1880. márc. 3. – Bp., 1935– febr. 16.): sportember, grafikus és szobrászművész. 1905-től Münchenben a Képzőművészeti Ak.-n tanult. Több hazai lap karikaturistájaként dolgozott. Kimagasló eredményeket ért el számos sportágban.

1898-ban az akkor legjelentősebb hazai kerékpárverseny, a siófok – bp.-i táv első helyezettje, a Budapesti Torna Club (BTC) labdarúgócsapatának középcsatára volt. Mint utánajártam valamelyik évben már nem tudom pontosan gólkirály is lett, minden idők legkevesebb 10 góljával 🙂

1902-től a Pannonia Evezős Egyletben evezett.

Egypárevezős hajóban 1906-ig 11 magyar bajnokságot nyert, 1906-ban a Molsey-regattán két hajóhosszal megverte az Európa legjobbjának elismert Fitzgeraldot.

1912-ben a stockholmi olimpiai játékokon a m. nyolcas tagja volt.

1902-ben kezdett korcsolyázni.

1903-ban Krisztiániában (Oslo) második helyezést ért el az Európa-bajnokságon, bronzérmet nyert a szentpétervári világbajnokságon.

1905-ben a davosi gyorskorcsolyázó Európa-bajnokságon ismét ezüstérmet nyert. Az I. világháborúban többször megsebesült, utána visszavonult a versenyzéstől. Képzőművészeti alkotásaiban leggyakoribb témája a sport. Többek között a mai Hajós uszoda első plakátját is ő készítette.

1919-ben a Tanácsköztársaság bukása után uszító, gyalázó, a kommunistákat gyilkosoknak ábrázoló plakátokat rajzolt.

1932-ben a Los Angeles-i olimpia szellemi versenyén alkotását a szobrászati művek között ezüstéremmel jutalmazták. – Irod. Lyka Károly: M. M. (Magy. Műv. 1935.)

forrás : Magyar Életrajzi Lexikon

A botrányos csupán az hogy 486 találat van róla összesen, ha valaki tud még vmit róla szóljon.

Reklámok