Gyerekek síkitoznak a jégen, felnőttek forralt bort isznak, egy évszakkal később,
vitorlások szelik a vízet, a parton pedig elszórva horgászok lesik a halakat, még egy évszak és nem lehet a parton közlekedni olyan nagy a tömeg, szállodák tömve, parkolok, strandok tömve, lassanként egy világvároshoz kezd hasonlítani, ősszel pedig vándormadarak szelik az útjukat a felkelő nap fényében a nyugodt víztükör felett.

Gondolkoztam hogy lehetne egy összefüggő írást, ismertetést közölni a Balatonról.
Majd rájöttem, hogy nem lehet, legalább is annak aki már több mint 15 éve él mellette és
szereti. Hisz annyi mindent le lehetne róla írni, hogy nehéz kiszedni a lényeget. A Balaton képes a szivárvány összes árnyalatát felvenni, vörös ha haragos és vihar készül, narancsszínű napfelkelte és napnyugtakor, szürke ha borul, kék és zöld nyáron, sárga mikor rásüt a nap és egy úgynevezett aranyhíd képződik. Valamint az ég és a nap és különböző légköri körülmények hatására bármilyen meglepő színt feltud venni.
Tavasszal megkezdődik a szezon, főleg húsvét és május elején jönnek le a nyaralók, akik
itt gondozzák a házaikat. Ekkor már a horgász szezon is elkezdődik. A parton ülni
és nyugodtan a víz dallamát figyelni, a világ egyik legmegnyugtatóbb érzése, érthető hogy
egyesek miért mennek már hajnaltól horgászni. Kicsivel arréb biciklisták tekerik körbe a Balatont a közel 200 kilométer biciklizhető úton, szölődombokkal, nyaralokkal övezett úton. Általában az M7es vagy 71es út és a szintén körbeölelkező vasút között. A nádasban előbújnak a kacsák, vízimadarak, vízipatkány, siklók. Az egész életteli és közben mégis nyugodt.

Majd nyáron már nem csak nyugodt, felkavarodik az összes iszap, na ilyenkor barna, hangzavar reggeltől estig, a vonatok tömve vannak az idelátogatóktól. Éttermek, szállodák teli lesznek, különfajta fesztiválok és borhetek csábítják még az embereket,
északi parton Füred Almádi Csopak a borhetekkel hívja fel magára a figyelmet, a Tagore sétányon borozgatnak egész augusztusban az emberek, Tihanyon szabadtéri játékok. Keszthelyen különfajta szabadtéri színházak, délen pedig a boglári borhetek a híresek, Kenese pedig a kapunyítóval próbálja magához vonzani a figyelmet.
Nyáron az egyik legnagyobb program a Balaton átúszás híres emberek és helyi lakosok szelik ilyenkor a vízet. Szörf világbajnokságot is rendeztek már itt. Aki pedig unja a vízet, kicsit északabbra a Balaton felvidéken tehát gyönyörű túrákat, vagy éppen benézhet a művészetek völgyébe.
ősszel aztán elkezd minden lecsengeni, visszatér a nyugalom, ilyenkor ha jó idő van kellemes sétákat lehet tenni a parton valamint ilyenkor tényleg a legszebb színeket tudja felvenni a Balaton. Ilyenkor vannak a legszebb naplementék és napfelkelték. Mint egy alvó szépség olyan. Télre pedig teljesen kitisztul a víz, majd be is fagy, ilyenkor újra életteli lesz, de csak a helyiek által. A jég gyerekkel teli, szánkó szezon és boldog karácsonyi szünet. A jég alatt pedig a rejtély.

Reklámok